Strona główna

niedziela, 8 stycznia 2017

Batoniki na mroźne popołudnie

Za oknami biało i zimno, dlatego raczej długie spacery nie są wskazane (chyba, że ktoś się dobrze ubierze). Można za to urządzić sobie miłe popołudnie z przyjaciółmi bądź samemu, pijąc ciepłą herbatkę, kawę lub kakao, i jedząc smaczne batoniki z płatków owsianych! :)


 Batoniki z płatków owsianych


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- pół kostki miękkiego masła (ok. 125 g)
- 2 jajka
- dodatki, np. wiórki kokosowe, rodzynki, suszona żurawina, chipsy bananowe, orzechy itp.

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy masło, które najlepiej jest posiekać w kostkę, aby składniki lepiej się łączyły. Wbijamy 2 jajka i wszystko wyrabiamy rękami. Jeśli chcemy użyć dodatków, musimy podzielić ciasto na kilka części i w różnych miskach zagnieść je wraz z dodatkami. Z naszej masy formujemy batoniki i układamy je na blaszce, na której jest wyłożony papier do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-22 minuty. 
Dodatkowo możemy roztopić czekoladę (w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej) i polać nią nasze batoniki.


 *

Z mojego przepisu wychodzi ok. 10 batoników. Jeśli dla kogoś jest to za mała ilość, po prostu zwiększamy proporcje.

Smacznego! :) 


20 komentarzy:

  1. Przepysznie to wygląda! Lecę do kuchni, zrobić takie same!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam i jakie fit!Idealne dla każdego a szczególnie dla tych,którzy wraz z nowym rokiem postanowili zmienić nawyki żywieniowe (patrz ja) 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, w takim razie musisz koniecznie spróbować :D

      Usuń
  3. Batoniki nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Dzięki za przepis 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wierze takie smakołyki na tym blogu ;D
    Pozdrawiam XD :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością spróbuję :) Używałaś może kiedyś użyć ksylitolu zamiast cukru trzcinowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeszcze nigdy nie próbowałam, ale dzięki, że o tym napisałeś, zainteresuję się tym ;)

      Usuń
  6. Pięknie! Masło zamieniam na olej kokosowy, cukier na ksylitol i robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, będę musiała również zrobić ciasteczka z Twoimi zamiennikami :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie zdrowe pyszności. Najzdrowsze sklepowe słodycze nawet się do nich nie umywają. Narobiłaś mi apetytu - jest prawie dwudziesta pierwsza, a ja zastanawiam się, czy nie zacząć robić tych batoników. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Też wolę domowe słodycze - są zdrowe i pyszne :D

      Usuń
    2. I ja również!

      Usuń
  8. Ostatnio robiłam ciasteczka z płatków owsianych i wyszły przepyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega apetycznie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasze ulubione płatki owsiane. Dzieciakom znudziła się już poranna owsianka, a ze względu na wartości odżywcze mogę ją przemycić w postaci ciastek. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za pozostawienie komentarza! ;)